Polędwiczki w cieście

Składniki na 4 porcje:

1 polędwiczka wieprzowa

3 ząbki czosnku

szklanka mąki

pół szklanki mleka

jajko

olej

przyprawy: sól, pieprz

świeże zioła

 

Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w grube plastry. Każdy rozklep delikatnie dłonią.

Marynata: przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku rozetrzyj w miseczce ze szczyptą soli, 4 łyżkami oleju oraz pieprzem. Posmaruj kotleciki i odłóż na 30 minut.

Mąkę zmiksuj z mlekiem i jajkiem, dopraw solą. Do ciasta zamiast mleka możesz dodać piwo. Odstaw na 15 minut – ciasto powinno być gęste.

Na patelni rozgrzej olej, plastry mięsa zanurzaj w cieście i układaj na oleju. Smaż je z obu stron na złoty kolor po ok. 3 min. z każdej strony. Zdejmij i osącz na ręczniku papierowym.

Kotleciki podawaj od razu po usmażeniu, posypane ziołami. Jeśli chcesz je odgrzać, zrób to w naczyniu żaroodpornym.

[przypisy: ryba z rodziny dorszowatych, pizza od łysego kraków, zupa fasolowa od kiedy dla dziecka ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: pizza od łysego kraków ryba z rodziny dorszowatych zupa fasolowa od kiedy dla dziecka