Polędwiczki w cieście
Składniki na 4 porcje:
1 polędwiczka wieprzowa
3 ząbki czosnku
szklanka mąki
pół szklanki mleka
jajko
olej
przyprawy: sól, pieprz
świeże zioła
Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w grube plastry. Każdy rozklep delikatnie dłonią.
Marynata: przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku rozetrzyj w miseczce ze szczyptą soli, 4 łyżkami oleju oraz pieprzem. Posmaruj kotleciki i odłóż na 30 minut.
Mąkę zmiksuj z mlekiem i jajkiem, dopraw solą. Do ciasta zamiast mleka możesz dodać piwo. Odstaw na 15 minut – ciasto powinno być gęste.
Na patelni rozgrzej olej, plastry mięsa zanurzaj w cieście i układaj na oleju. Smaż je z obu stron na złoty kolor po ok. 3 min. z każdej strony. Zdejmij i osącz na ręczniku papierowym.
Kotleciki podawaj od razu po usmażeniu, posypane ziołami. Jeśli chcesz je odgrzać, zrób to w naczyniu żaroodpornym.
[przypisy: ryba z rodziny dorszowatych, pizza od łysego kraków, pizza kwestia smaku ]