Przekładane pomidory

Składniki na 6 porcji:

kg ziemniaków

3 ząbki czosnku

2 cebule cukrowe

majonez, musztarda francuska

6 dużych pomidorów

świeże zioła do dekoracji (dowolne)

przyprawy: sól, pieprz

 

Ziemniaki umyj, włóż do garnka i zalej ok. 3 l osolonej wody. Gotuj w mundurkach.

Ugotowane ziemniaki odcedź i ostudź, najlepiej w lodówce (po uprzednim schłodzeniu). Zimne ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj, a następnie przełóż do miseczki i rozetrzyj ze szczyptą soli. Cebule obierz i poszatkuj. 3 łyżki majonezu połącz z utartym z solą czosnkiem, dodaj 2 łyżki musztardy, dopraw przyprawami. Sos odłóż do schłodzenia.

Pomidory umyj i pokrój w grube plastry. Do ziemniaków dodaj cebulę, polej sosem i delikatnie wymieszaj. Sałatkę układaj pomiędzy plastrami pomidorów i dekoruj świeżymi ziołami.

[przypisy: kuchnie bydgoszcz, restauracje katowice, Restauracja w Olsztynie ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: kuchnie bydgoszcz Restauracja w Olsztynie restauracje katowice