Przysmak gospodarski
Składniki na 4 porcje:
40 dag ugotowanych ziemniaków
cebula
10 dag wędzonego boczku
8 rzodkiewek
koperek
2 ząbki czosnku
majonez i jogurt
cytryna
przyprawy: sól, pieprz
Ziemniaki pokrój na kawałki. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Koperek opłucz i posiekaj. Cebulę obierz, drobno pokrój, przełóż na sitko, przelej wrzątkiem i osącz.
Sos do sałatki: 4 łyżki majonezu wymieszaj z 4 łyżkami jogurtu oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku przyprawami i łyżką soku z cytryny. W salaterce wymieszaj ziemniaki z rzodkiewkami, koperkiem i cebulą, polej sosem i wymieszaj.
Boczek potnij w cienkie plasterki i wysmaż na chrupko na patelni bez tłuszczu. Podaj jako dodatek do sałatki.
*** Do sałatki możesz dodać pokrojoną w plasterki i obsmażoną na patelni kiełbasę oraz posiekany w kostkę ogórek kiszony.
*** Jeśli masz więcej czasu, to ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki zalej marynatą z bulionu wymieszanego z octem winnym i szczyptą cukru. Dzięki temu nabiorą słodko-kwaśnego smaku.
[więcej w: pizza na wypasie ursus, w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz, czubryca czerwona zastosowanie ]