Przysmak gospodarski

Składniki na 4 porcje:

40 dag ugotowanych ziemniaków

cebula

10 dag wędzonego boczku

8 rzodkiewek

koperek

2 ząbki czosnku

majonez i jogurt

cytryna

przyprawy: sól, pieprz

 

Ziemniaki pokrój na kawałki. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Koperek opłucz i posiekaj. Cebulę obierz, drobno pokrój, przełóż na sitko, przelej wrzątkiem i osącz.

Sos do sałatki: 4 łyżki majonezu wymieszaj z 4 łyżkami jogurtu oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku przyprawami i łyżką soku z cytryny. W salaterce wymieszaj ziemniaki z rzodkiewkami, koperkiem i cebulą, polej sosem i wymieszaj.

Boczek potnij w cienkie plasterki i wysmaż na chrupko na patelni bez tłuszczu. Podaj jako dodatek do sałatki.

 

*** Do sałatki możesz dodać pokrojoną w plasterki i obsmażoną na patelni kiełbasę oraz posiekany w kostkę ogórek kiszony.

*** Jeśli masz więcej czasu, to ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki zalej marynatą z bulionu wymieszanego z octem winnym i szczyptą cukru. Dzięki temu nabiorą słodko-kwaśnego smaku.

[więcej w: restauracja puławy, restauracja olsztyn, szyny prądowe ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: restauracja olsztyn restauracja puławy szyny prądowe