Rosół po włosku
Składniki na 5 porcji:
cebula
3 zÄ…bki czosnku
masło
1,5 l wywaru mięsnego
2 marchewki
5 dag parmezanu
przyprawy: sól, pieprz
2 pomidory
świeża bazylia
pół opakowania tortellini z szynką (mogą być też z suszonymi pomidorami lub ricottą)
Obraną cebulę drobno poszatkuj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę z czosnkiem, zeszklij. Przesmażoną cebulę z czosnkiem zalej wywarem i doprowadź do wrzenia.
Marchew obierz, umyj i pokrój w plasterki. Włóż do wywaru i gotuj ok. 25 minut.
Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Kilka listków bazylii umyj i posiekaj.
W drugim garnku zagotuj tortellini zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Zupę dopraw przyprawami, rozlej do miseczek. Każda porcję posyp pomidorami, bazylią i parmezanem. Podawaj z dodatkiem tortellini.
[hasła pokrewne: ryba z rodziny dorszowatych, pizza od łysego kraków, pizza kwestia smaku ]