RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA W USTROJU

Natomiast dodanie masła do chleba znacznie zwiększa stopień sytności.
Ziemniaki mają mniej więcej tę samą wartość sycącą, co chleb.
Ziemniaki i chleb z mięsem mają dość dużą wartość sycącą; mięso z chlebem lub ziemniakami syci lepiej niż mięso z sałatą, szpinakiem lub szparagami.
Masło i oliwa opóźniają opróżnianie się żołądka i zwiększają wartość sycącą, przez dodanie oliwy zwiększamy np.
sytność sałaty.
Cukier ma wielki wpływ na uczucie sytości i przedłuża czas pozostawania pokarmów w żołądku, dlatego słodkie dania należy podawać na końcu.
Nie należy też podawać słodkich pokarmów w przerwach pomiędzy głównymi posiłkami – zasada ta dotyczy zwłaszcza dzieci z upośledzonym łaknieniem.
RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA W USTROJU Wielkie znaczenie dla przebiegu spraw życiowych w organizmie ma działanie chemiczne płynów.
Wiemy, że właściwości fizyczne białka, działanie bakterii, fagocytów, działanie enzymów zależy w wysokim stopniu od działania środowiska.
Zasadowość i kwaśność płynów ustrojowych mierzymy określając stężenie jonów wodorowych.
Chemicznie czysta woda, która ma odczyn obojętny, zawiera pewną ilość zdysocjowanych jonów wodorowych i wodorotlenowych.
1 litr wody destylowanej zawiera 10000000 g wolnych jonów wodorowych, co oznaczamy ujemnym logarytmem 10-7 mol/l określamy, jako pH 7.
pH w rozmaitych odcinkach ustroju jest utrzymywane na względnie stałym poziomie.
pH protoplazmy komórek wynosi około 6,9, jądro komórki ma odczyn bardziej zasadowy i jego pH wynosi około 7,7.
Życie i normalne czynności komórek mogą istnieć tylko w wąskich granicach pH.
Enzymy, od których zależy czynność tkanek, są bardzo czułe na zmiany pH.
pH krwi wynosi 7,4 + 0,05 i poziom ten jest stały, pH krwi żylnej i tętniczej różni się w warunkach normalnych tylko o 0,03, a największa różnica jeszcze za życia wynosi 0,4.
Odczyn krwi jest, więc lekko zasadowy.
Odczyn ten jest utrzymywany mimo ustawicznego zakwaszania ustroju przez związki powstające w wyniku przemiany materii.
Organizm ma sprawnie działający aparat regulujący równowagę kwasowo-zasadową, która utrzymuje się na godnym uwagi stałym poziomie.
Działanie tego aparatu opiera się głównie na trzech czynnikach: 1.
działaniu systemu buforowego krwi, na czynności płuc oraz nerek.
Krew jest wyposażona w związki posiadające charakter słabych kwasów oraz substancje, będące solami tych kwasów.
Układy tego rodzaju noszą nazwę układów moderatorowych albo buforowych i regulują całość stężenia jonów wodorowych.
Układy buforowe krwi składają się z układu: kwas węglowy – dwuwęglan, oraz fosforan l-rzędowy – fosforan II-rzędowy
[patrz też: zupa wielowarzywna, pizza na nowolipkach, pizza u rudika ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: pizza na nowolipkach pizza u rudika zupa wielowarzywna