Rybne pulpeciki w towarzystwie kalafiora i kiełków
Składniki na 4 porcje:
70 dag filetów rybnych (mintaj, morszczuk, kargulena)
jajko
bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz
pół pęczka natki pietruszki
olej
pół cebuli
0,5 l bulionu warzywnego
kalafior, czerwona papryka, kiełki
Filety opłucz wodą (mrożone rozmroź i osącz) i posiekaj na kawałki. Wbij jajko, zmiksuj na gładką masę.
Do masy wsyp 2 łyżki bułki tartej. Natkę umyj i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Natkę i cebulę wrzuć do masy, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami.
Ponownie wyrób masę. Formuj w dłoniach niewielkie pulpeciki. Obsmaż je w rondlu na rozgrzanym oleju. Zalej gorącym bulionem, przykryj i gotuj na niewielkim ogniu ok. 20 minut.
Kalafior umyj i podziel na różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Pulpety wyjmij z bulionu, podawaj razem z kalafiorem. Całość posyp papryką i kiełkami.
*** Do masy rybnej możesz dodać szklankę startej marchewki lub ugotowanego na sypko ryżu. Dzięki temu zrobisz więcej pulpecików.
[hasła pokrewne: śledzie po japońsku, sorbinian potasu rakotwórczy, sok jelitowy ]