Rybne pulpeciki w towarzystwie kalafiora i kiełków

Składniki na 4 porcje:

70 dag filetów rybnych (mintaj, morszczuk, kargulena)

jajko

bułka tarta

przyprawy: sól, pieprz

pół pęczka natki pietruszki

olej

pół cebuli

0,5 l bulionu warzywnego

kalafior, czerwona papryka, kiełki

 

Filety opłucz wodą (mrożone rozmroź i osącz) i posiekaj na kawałki. Wbij jajko, zmiksuj na gładką masę.

Do masy wsyp 2 łyżki bułki tartej. Natkę umyj i drobno posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Natkę i cebulę wrzuć do masy, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami.

Ponownie wyrób masę. Formuj w dłoniach niewielkie pulpeciki. Obsmaż je w rondlu na rozgrzanym oleju. Zalej gorącym bulionem, przykryj i gotuj na niewielkim ogniu ok. 20 minut.

Kalafior umyj i podziel na różyczki. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Pulpety wyjmij z bulionu, podawaj razem z kalafiorem. Całość posyp papryką i kiełkami.

 

*** Do masy rybnej możesz dodać szklankę startej marchewki lub ugotowanego na sypko ryżu. Dzięki temu zrobisz więcej pulpecików.

[hasła pokrewne: aminy biogenne w żywności, sorbinian potasu rakotwórczy, sok jelitowy ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności sok jelitowy sorbinian potasu rakotwórczy