Sałatka z opiekanej papryki
Składniki na 4 porcje:
po 2 papryki czerwone, żółte i zielone
2 duże pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych
sałata
ocet
3 ząbki czosnku
olej
przyprawy: sól, pieprz
miód
Papryki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika i opiekaj 12 minut w temp. 180 st.
Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Pomidorki koktajlowe wystarczy umyć, osuszyć i przekroić na połówki.
Opłucz kilka liści sałaty i osusz je w wirówce lub papierowym ręcznikiem kuchennym. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
Sos vinegret: pół szklanki oleju połącz z 3 łyżkami octu, dodaj czosnek, przyprawy oraz odrobinę miodu.
Upieczone papryki ostudź w woreczku foliowym i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Ułóż na pomidorach i sałacie, polej sosem vinegret.
[przypisy: śledzie po japońsku, sorbinian potasu rakotwórczy, sok jelitowy ]