Sernim ze śliwkowym musem
Składniki na 10 porcji:
- 2 opakowania herbatników
- 50 g kakao
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g masła
- 200 g białej czekolady
- 1 l śmietany 36%
- cukier
- 700 g tłustego twarogu
- 8 jajek
- 300 g śliwek węgierek (mrożonych lub świeżych)
- 50 g octu
Herbatniki, kakao i orzechy miksujemy, pod koniec dodajemy roztopione masło. Masę wykładamy na tortownicę i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 st. Studzimy. Czekoladę, śmietanę i 180 g cukru podgrzewamy w garnku na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, studzimy, dodajemy zmielony ser i jajka, mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy na gotowy spód. Tortownicę wstawiamy w większą blachę, do której nalewamy wody. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 150 st. ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy po ostudzeniu. Śliwki przecinamy na połówki, usuwamy pestki, wrzucamy do garnka i dusimy z 150 g cukru i octem. Kiedy płyn odparuje miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. [hasła pokrewne: pizza na wypasie ursus, w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz, czubryca czerwona zastosowanie ]