Sernim ze śliwkowym musem

Składniki na 10 porcji:

  • 2 opakowania herbatników
  • 50 g kakao
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 200 g białej czekolady
  • 1 l śmietany 36%
  • cukier
  • 700 g tłustego twarogu
  • 8 jajek
  • 300 g śliwek węgierek (mrożonych lub świeżych)
  • 50 g octu

Herbatniki, kakao i orzechy miksujemy, pod koniec dodajemy roztopione masło. Masę wykładamy na tortownicę i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 st. Studzimy. Czekoladę, śmietanę i 180 g cukru podgrzewamy w garnku na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, studzimy, dodajemy zmielony ser i jajka, mieszamy. Masę wlewamy do tortownicy na gotowy spód. Tortownicę wstawiamy w większą blachę, do której nalewamy wody. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 150 st. ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy po ostudzeniu. Śliwki przecinamy na połówki, usuwamy pestki, wrzucamy do garnka i dusimy z 150 g cukru i octem. Kiedy płyn odparuje miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. [hasła pokrewne: restauracja puławy, restauracja olsztyn, restauracja polska warszawa ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)