Sledzie w smietanie I
Śledzie w śmietanie I . Śledzie dobrze wymoczyć, obrać ze skóry i oczyścić. Cebulę obrać, opłukać i pokrajać w plastry. Umyte jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Śmietanę wymieszać z utartymi jabłkami, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Śledzie przekrajać wzdłuż kręgosłupa i oddzielić filety od ości, ułożyć je na półmisku, posypać cebulą i zalać śmietaną. Można udekorować nacią pietruszki. Śledzie w śmietanie II Opłukane śledzie wymoczyć 10 godz. w wodzie, następnie 2-4 godz. w mleku, sprawić, zdjąć skórę, skrajać filety, podzielić skośnie na porcje, ułożyć w słoju, przesypując przyprawami. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryn, dodać drobno posiekane cebule i jabłko, wymieszać. Przygotowanym sosem zalać śledzie. Podając, ułożyć śledzie na półmisku, polać sosem. Można ozdobić paskami posiekanych jaj ugotowanych na twardo i drobno posiekanym szczypiorkiem. Półmis ek można też udekorować pokrajaną marchewką i marynowanymi grzybkami. [patrz też: pizza na wypasie ursus, pizza u dziada, pizza po byku ]