Sledzie

Śledzie . Wskazówki ogólne – śledzie – ze względu na wysokie wartości odżywcze i smakowe, różnorodne możliwości zastosowania, a także stosunkowo niską cenę – są bardzo popularne w naszej kuchni. Najbardziej znane i najczęściej spożywane są śledzie solone. Utrwalanie śledzi przez zasolenie polega na odwodnieniu ryb, a tym samym na zahamowaniu rozwoju bakterii. Do solenia przeznacza się śledzie dobrej, jakości, świeże, czyste i zawierające odpowiednią ilość tłuszczu, z tuszek chudych otrzymuje się produkt o mniejszej wartości. Po zasoleniu zachodzą w mięsie ryb zmiany fizykochemiczne, zwane dojrzewaniem mięsa, które czynią je smacznym i nadającym się do bezpośredniej konsumpcji. Śledzie odgławia się oraz patroszy, usuwa skrzela, wątrobę, serce i część przewodu pokarmowego. Biorąc pod uwagę ilość dodanej soli, wyróżnia się śledzie słabo solone – o zawartości ok. 1-3% soli w mięsie, oraz mocno solone – o zawartości soli powyże j 14%. W sprzedaży dostępne są najczęściej śledzie mocno solone. Słabo solony jest jedynie matjes – tłusty śledź dalekomorski, łowiony wczesną wiosną. [podobne: zeaksantyna występowanie, pizza z nowolipek, pizza u dziada ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: pizza u dziada pizza z nowolipek zeaksantyna występowanie