Sosy do potraw z ryb

Sosy do potraw z ryb . Wskazówki ogólne Kuchnia polska zna szeroki asortyment sosów, które zawsze były uznawane za jeden z najcenniejszych dodatków. Obecnie przepisy na sosy dzięki rozwojowi nauki żywienia zostały trochę zmienione. Modernizacja ta poszła przede wszystkim w kierunku ograniczenia dodatku tłuszczu oraz zwiększenia ilości warzyw. Dodatek sosu do ryb znakomicie podnosi ich wartości smakowe. Rodzaj podawanego sosu stanowi często o charakterze i nazwie potrawy (np. karp w szarym sosie). Do ryb gotowanych podawanych na gorąco podaje się najczęściej sosy gorące do smażonych można stosować sosy zarówno gorące jak zimne. Łączenie ryby smażonej na gorąco z zimnymi sosami jest u nas mało popularne. Zimne potrawy z ryb podaje się przeważnie z zimnymi sosami. Należy pamiętać, że spożywanie nadmiernych ilości ciężko strawnych sosów nie jest wskazane, natomiast sosy stosowane z umiarem wzbogacają i urozmaicają posiłki. Sosy należy przyrz dzać racjonalnie: nie gotować zbyt długo warzyw stanowiących często podstawę sosu, nie rumienić nadmiernie tłuszczu ani mąki do zasmażki, gotowego sosu nie przetrzymywać na gorącej płycie lecz podawać bezpośrednio po przyrządzeniu, wzbogacić sos obfitym dodatkiem świeżej zieleniny. Jeżeli sos podprawia się śmietaną lub masłem, dodaje się te składniki na końcu. Sosy zimne [podobne: litery świetlne, restauracje kielce, kuchnie na wymiar bydgoszcz ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: kuchnie na wymiar bydgoszcz litery świetlne restauracje kielce