SWOISCIE DYNAMICZNE DZIAŁANIE POKARMÓW

Wzrost ten jednakże jest zbyt duży, ażeby go można było przypisać tej przyczynie.
Graham Lusk pierwszy zwrócił uwagę, że swoiście dynamiczne działanie pokarmów zależy głównie od przemian, jakim podlegają w wątrobie aminokwasy.
POŚREDNIA PRZEMIANA MATERII Niezmiernie ważnym zagadnieniem jest prześledzenie i poznanie przemian, którym podlegają związki pokarmowe po wessaniu z jelit, czyli poznanie ich przemiany pośredniej.
Badania te są bardzo zawiłe i utrudnione, gdyż w skład naszego pożywienia wchodzi wielka liczba związków chemicznych, a ponadto związki te ulegają w organizmie wielu przemianom.
Zawiłe i trudno uchwytne, przelotne nieraz zmiany zachodzące w składnikach pokarmowych stanowią jedno z najważniejszych zagadnień w biochemii.
Już Seczenow i Pawłow zwracali uwagę, że poznanie tych przemian stanowi jedną z dróg do poznania tajemnicy i zagadki życia.
“Prześledzić los składników pokarmowych.
W “Organizmie to znaczy poznać życie” – pisał Seczenow.
Tę samą myśl wypowiedział Pawłow: “Prześledzić los składników pokarmowych w organizmie – to znaczy poznać istotę procesów życiowych w ich całokształcie” (cyt.
według Mołczanowej).
Pośrednia przemiana materii w organizmie jest nieprzerwanym procesem, którego poszczególne fazy ściśle się z sobą zespalają.
Dawniej poszczególne okresy przemiany (przemiana białek, tłuszczów, związków mineralnych itd.
) były rozpatrywane, jako oddzielne, niepowiązane z sobą zjawiska.
Wiemy dziś, że zapatrywanie takie jest zupełnie błędne, gdyż poszczególne fazy przemiany ściśle się z sobą łączą.
I tak na przykład regulacja przemiany tłuszczowej jest ściśle związana i regulacją przemiany węglowodanowej.
Stwierdzono, że białka mogą przechodzić w węglowodany i tłuszcze.
I tak np.
alanina po dezaminacji przechodzi w kwas pirogronowy CH3.
CO.
COOH, który bierze udział w przemianie węglowodanów.
Kwas pirogronowy tracąc cząsteczkę dwutlenku węgla przechodzi w aldehyd octowy: CH3.
CO.
COOH- C02 CH3CHO, który z kolei przez utlenienie przechodzi w kwas octowy, a ten drogą kondensacji daje kwasy tłuszczowe.
Powstawanie cukru z białek można stwierdzić u psów, którym podawano florydzynę i które głodzono; tylko około 58 % białek przekształca się w cukier, ponieważ nie wszystkie aminokwasy mają zdolność przechodzenia w cukier.
Wiemy dziś, że reszty bez azotowe I aminokwasu oraz wytwory przemiany węglowodanów i związków tłuszczowych przechodzą do wspólnego cyklu przemian, gdzie niezależnie od źródła swego pochodzenia służą do celów syntezy.
Przemiana węglowodanów łączy się ściśle z przemianą kwasu fosforowego, a więc z przemianą mineralną
[więcej w: olejek bhringraj, restauracja katowice, Restauracja w Olsztynie ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: olejek bhringraj restauracja katowice Restauracja w Olsztynie