Szafranowe naleśniki ze szparagami

Składniki:

  • 2 jajka
  • mleko
  • oliwa
  • sól
  • mąka
  • szafran
  • 2 pęczki szparagów
  • 150 g miękkiego sera maślanego
  • masło
  • 100 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • listki majeranku lub bazylii

Jajka ubij, wlej szklankę mleka, pół szklanki wody, 2 łyżki oliwy, posól. Dodaj szklankę mąki, wymieszaj, aż powstanie gładka masa, którą przetrzyj przez sito. Odstaw na 30 minut. Dodaj do ciasta małą szczyptę szafranu rozprowadzoną w łyżeczce gorącej wody. Usmaż 12 naleśników. Szparagi przytnij od dołu, tak aby były trochę krótsze niż średnica naleśników i ugotuj na parze. Ser włóż na 15 minut do zamrażalnika, potem zetrzyj na tarce. Rozpuść łyżkę masła, dodaj łyżkę mąki i mieszaj, aż zasmażka się zrumieni. Dolej 500 ml wrzącego mleka, energicznie wymieszaj trzepaczką. Dodaj śmietanę, lekko posól i gotuj na małym ogniu 15 minut, często mieszając. Na każdym naleśniku połóż 2 łyżki sera, 8 szparagów, zawiń w rulonik. Ułóż naleśniki w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Dodaj do sosu 3 łyżki natki oraz 3 łyżki majeranku lub bazylii i smaruj nim naleśniki. Zapiekaj w temperaturze 200 st. przez 10 minut. Podawaj z sosem. [hasła pokrewne: pizza bez drożdży kwestia smaku, ryba z ikrą kołobrzeg, pizza po byku ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: pizza bez drożdży kwestia smaku pizza po byku ryba z ikrą kołobrzeg