Szaszłyk a’la gyros

Składniki na 4 porcje:

czerstwa kajzerka

szklanka mleka

2 cebule

jajko

pół kg mięsa mielonego drobiowego

czerwona papryka

przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, liść laurowy

3 łodygi selera naciowego

3 ząbki czosnku

masło

puszka pomidorów

szklanka bulionu

 

Kajzerkę włóż do miseczki i zalej ciepłym mlekiem. Kiedy namoknie, odciśnij. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Mięso wyrób z jajkiem, kajzerką i 1/4 porcji cebuli. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Z mięsnej masy uformuj owalne kotleciki. Nadziewaj je na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków. Kotleciki opiekaj na grillu lub patelni grillowej (bez tłuszczu) przez kilka minut z każdej strony.

Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne. Opłucz łodygi selera naciowego, usuń ewentualne włókna. Warzywa drobno posiekaj.

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć resztę cebuli, i smaż aż się zeszkli. Dodaj czosnek, paprykę i seler naciowy.

Do przesmażonych warzyw dodaj posiekane pomidory z puszki, razem z zalewą. Wlej bulion, dodaj zioła prowansalskie i liść laurowy. Wszystko razem duś na małym ogniu ok. 15 minut. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj odrobinę wody.

Gotowy sos dopraw solą i pieprzem. Podaj na stół razem z szaszłykami.

 

[przypisy: zupa wielowarzywna, pizza z nowolipek, topielce ciasto ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: pizza z nowolipek topielce ciasto zupa wielowarzywna