Szaszłyki z pulpetami
Składniki na 4 porcje:
40 dag mielonego mięsa z indyka
1 jajko
1 cebula
bułka tarta
6 małych ziemniaków
po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki
olej
przyprawy: pieprz, sól
Mięso przełóż do miski, wbij jajko. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Połowę dodaj do mięsa, drugą odłóż na bok. Do mięsa dodaj 2 łyżki bułki tartej i pieprz. Wyrób mięso i uformuj 8 pulpetów. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Następnie pulpety wyjmij z garnka, osącz i ostudź.
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Ostudź i obierz ze skórki. Przekrój na połówki. Połówki papryk oczyść z nasion i pokrój na kawałki.
Na patyki do szaszłyków nadziewaj na przemian pulpety, paprykę i ziemniaki. Smaż na oleju ok. 5 minut.
Do szaszłyków idealnie będzie pasować surówka z białej kapusty.
[patrz też: ryba z rodziny dorszowatych, pizza od łysego kraków, pizza kwestia smaku ]