Szaszłyki z pulpetami

Składniki na 4 porcje:

40 dag mielonego mięsa z indyka

1 jajko

1 cebula

bułka tarta

6 małych ziemniaków

po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki

olej

przyprawy: pieprz, sól

 

Mięso przełóż do miski, wbij jajko. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Połowę dodaj do mięsa, drugą odłóż na bok. Do mięsa dodaj 2 łyżki bułki tartej i pieprz. Wyrób mięso i uformuj 8 pulpetów. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Następnie pulpety wyjmij z garnka, osącz i ostudź.

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Ostudź i obierz ze skórki. Przekrój na połówki. Połówki papryk oczyść z nasion i pokrój na kawałki.

Na patyki do szaszłyków nadziewaj na przemian pulpety, paprykę i ziemniaki. Smaż na oleju ok. 5 minut.

Do szaszłyków idealnie będzie pasować surówka z białej kapusty.

[patrz też: blog o gotowaniu i kuchniach, Blog Kulinarny, usg ciąży Warszawa ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)