Szaszłyki z rozmarynem i suszonymi śliwkami

Składniki na 4 porcje:

  • świeży rozmaryn
  • pół bochenka białego wiejskiego chleba
  • 12 miękkich suszonych śliwek bez pestek
  • 50 g miękkiego sera koziego
  • 12 połówek łuskanych orzechów włoskich
  • 6 plasterków wędzonego boczku
  • pęczek świeżych listków laurowych
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • dżem morelowy lub galaretka z pigwy
  • świeży tymianek
  • oliwa extra virgine

Rozmaryn dzielimy na gałązki, zrywamy większość listków, pozostawiamy jedynie te na czubku. Zaostrzamy dolny koniec każdej gałązki. Chleb kroimy w kostkę 4 cm – potrzebujemy ich 12. Wkładamy palec w śliwkę w miejsce po pestce, żeby je nieco powiększyć. Łyżeczką wkładamy odrobinę sera koziego, a później wpychamy połówkę orzecha. Śliwkę owijamy połówką plasterka boczku i nabijamy ją na patyczek. Nabijamy listek laurowy,kostkę chleba i znów śliwkę z serkiem i orzechem. Czynność powtarzamy do zużycia wszystkich składników. Powinniśmy uzyskać 4 szaszłyki z 3 śliwkami każdy. Szaszłyki układamy na tacy. Rozgrzewamy patelnię do grillowania, grill, ruszt albo piekarnik. Szaszłyki skrapiamy na tacy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem i obracając, dobrze pokrywamy przyprawami.Pilnujemy szaszłyków i obracamy je mniej więcej co minutę prze 10 minut, aż się przyrumienią, a chleb stanie się chrupiący. W czasie grillowania podgrzewamy w garnuszku dżem lub galaretkę z odrobiną wody, aby uzyskać masę na tyle rzadką, że da się nią posmarować szaszłyki. Za pomocą pędzla do ciasta szaszłyki smarujemy cienką warstwą gorącej masy. Grillujemy je około minuty, obracając co kilka sekund, aby stały się lepkie i skarmelizowane. Szaszłyki przekładamy szczypcami na talerz. Skrapiamy je oliwą i od razu podajemy. [patrz też: wyposażenie stajni, restauracja Wieliczka, restauracja katowice ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: restauracja katowice restauracja Wieliczka wyposażenie stajni