Szpadki drobiowe

Składniki na 4 porcje:

60 dag piersi kurczaka

przyprawy: sól, pieprz, cukier

300 ml jogurtu naturalnego

1 cytryna

3 ząbki czosnku

świeże zioła: majeranek, tymianek

20 dag boczku

miód, majonez, ketchup

1 cebula

1-2 łyżeczki wódki

 

Pierś kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w kostkę. Z cytryny wyciśnij sok i połącz go  jogurtem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.

Świeże zioła opłucz, wybierz po kilka gałązek i drobno posiekaj. Połącz z jogurtem i czosnkiem. Tak przyrządzoną marynatę dopraw solą i pieprzem. Włóż kawałki kurczaka, wymieszaj i odstaw na kilka godzin.

Boczek pokrój w kostkę. Patyczki do szaszłyków namocz w zimnej wodzie. Na zmianę nadziewaj kurczaka i boczek. Szaszłyki ułóż na ruszcie lub na patelni grillowej. Opiekaj po kilka minut z każdej strony, smarując z wierzchu miodem.

Sos do szaszłyków: 3 łyżki majonezu połącz z 3 łyżkami ketchupu. Do sosu dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę, wymieszaj. Sos dopraw do smaku przyprawami oraz wódką.

Wersja wegetariańska: cukinię pokrojoną wzdłuż na cienkie paski nadziewaj na szpadki na przemian z pomidorkami koktajlowymi i kostkami sera feta.

[hasła pokrewne: aminy biogenne w żywności, sorbinian potasu rakotwórczy, sok jelitowy ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności sok jelitowy sorbinian potasu rakotwórczy