Tarta cytrynowa

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 110 g masła
  • 4 żółtka
  • sól
  • 250 ml mleka
  • 300 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 cytryny
  • 2 białka

Mąkę przesiewamy do miski, dodajmy masło w kawałkach, 50 g cukru, 1 żółtko oraz sól. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i wstawiamy do odówki na godzinę. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy wykładamy nim formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. i pieczemy 15 minut, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Mleko zagotowujemy z 30 g cukru. 3 żółtka mieszamy z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając dolewamy gorące mleko. Do masy dodajemy sok i otartą skórkę z cytryn. Całość zagotowujemy. 2 białka ubijamy z 120 g cukru na sztywną pianę i delikatnie łączymy z zagotowanym kremem. Masę wylewamy na podpieczony spód tarty i całość zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st. [podobne: pizza Poznań, Pizza Kielce, restauracje kielce ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Pizza Kielce pizza Poznań restauracje kielce