Tarta cytrynowa
Składniki:
- 220 g mÄ…ki pszennej
- 110 g masła
- 4 żółtka
- sól
- 250 ml mleka
- 300 g cukru
- 30 g mÄ…ki ziemniaczanej
- 2 cytryny
- 2 białka
Mąkę przesiewamy do miski, dodajmy masło w kawałkach, 50 g cukru, 1 żółtko oraz sól. Zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i wstawiamy do odówki na godzinę. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy wykładamy nim formę do tarty. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. i pieczemy 15 minut, aż ciasto będzie jasnobrązowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Mleko zagotowujemy z 30 g cukru. 3 żółtka mieszamy z mąką ziemniaczaną i ciągle mieszając dolewamy gorące mleko. Do masy dodajemy sok i otartą skórkę z cytryn. Całość zagotowujemy. 2 białka ubijamy z 120 g cukru na sztywną pianę i delikatnie łączymy z zagotowanym kremem. Masę wylewamy na podpieczony spód tarty i całość zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st. [podobne: pizza bez drożdży kwestia smaku, spondylus szczecin, pizza po byku ]