Tarta łososiowo – brokułowa
Składniki na 4 porcje:
- 2,5 szklanki mąki
- sól, pieprz
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- 230 g masła
- pół szklanki zimnej wody
- 120 g wędzonego łososia
- 30 g sera koziego
- 3 jajka
- szklanka mleka 3,2%
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- oliwa
- por
- brokuł
Mąkę, 1,5 łyżeczki soli, po 2 łyżeczki rozmarynu i tymianku oraz pieprz mieszamy w malakserze. Dodajemy 230 g schłodzonego masła i znów mieszamy. Wlewamy wodę i łączymy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Ciastem wykładamy formę do tarty, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Na oliwie smaży pora pokrojonego w kostkę. Dodajemy brokuły i smażymy 2 minuty. Studzimy. Jajka ubijamy ze śmietaną, mlekiem 2 łyżeczkami tymianku oraz solą i pieprzem. Na cieście układamy warzywa, łososia i pokruszone ser kozi. Wylewamy masę. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 22 st. i pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy kolejne 25 minut. [podobne: sałatka gyros kwestia smaku, pizza u rudika, ryba w papilotach ]