Tarta łososiowo – brokułowa

Składniki na 4 porcje:

  • 2,5 szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • 230 g masła
  • pół szklanki zimnej wody
  • 120 g wędzonego łososia
  • 30 g sera koziego
  • 3 jajka
  • szklanka mleka 3,2%
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • oliwa
  • por
  • brokuł

Mąkę, 1,5 łyżeczki soli, po 2 łyżeczki rozmarynu i tymianku oraz pieprz mieszamy w malakserze. Dodajemy 230 g schłodzonego masła i znów mieszamy. Wlewamy wodę i łączymy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Ciastem wykładamy formę do tarty, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Na oliwie smaży pora pokrojonego w kostkę. Dodajemy  brokuły i smażymy 2 minuty. Studzimy. Jajka ubijamy ze śmietaną, mlekiem 2 łyżeczkami tymianku oraz solą i pieprzem. Na cieście układamy warzywa, łososia i pokruszone ser kozi. Wylewamy masę. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 22 st. i pieczemy 15 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 st. i pieczemy kolejne 25 minut. [podobne: pizza warszawa, restauracja Wieliczka, restauracja katowice  ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)