Tarta łososiowo – szpinakowa
Składniki na 4 porcje:
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 2 łyżki wody
- 1 i 1/4 mąki pszennej
- cukier
- przyprawy: sól, gałka muszkatołowa
- 200 g świeżego szpinaku
- 500 g filetów z łososia
- 4 jajka
- 400 ml śmietany
- 100 g startego sera cheddar
Zagniatamy ciasto z 1 żółtka, 120 g zimnego masła, wody, mąki pszennej, łyżki cukru i pół łyżeczki soli. Ciasto owijamy folią spożywczą o wstawiamy do lodówki na 30 minut. W garnku rozpuszczamy pozostałe masło i dodajemy oczyszczony i pokrojony szpinak. Gotujemy 3 minuty, doprawiamy przyprawami. Ciasto rozwałkowujemy i oblepiamy nim spód oraz boki formy. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia. Część szpinaku wylewamy na ciasto, układamy na nim łososia pokrojonego w kostkę i wylewamy resztę szpinaku. Jajka, śmietanę i ser mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na szpinak. Żółtko mieszamy i pędzelkiem rozprowadzamy na brzegu ciasta. Pieczemy około 30 minut, aż masa całkowicie się zetnie. [hasła pokrewne: sałatka gyros kwestia smaku, pizza u rudika, ryba w papilotach ]