Tarta łososiowo – szpinakowa

Składniki na 4 porcje:

  • 2 żółtka
  • 150 g masła
  • 2 łyżki wody
  • 1 i 1/4 mąki pszennej
  • cukier
  • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 500 g filetów z łososia
  • 4 jajka
  • 400 ml śmietany
  • 100 g startego sera cheddar

Zagniatamy ciasto z 1 żółtka, 120 g zimnego masła, wody, mąki pszennej, łyżki cukru i pół łyżeczki soli. Ciasto owijamy folią spożywczą o wstawiamy do lodówki na 30 minut. W garnku rozpuszczamy pozostałe masło i dodajemy oczyszczony i pokrojony szpinak. Gotujemy 3 minuty, doprawiamy przyprawami. Ciasto rozwałkowujemy i oblepiamy nim spód oraz boki formy. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia. Część szpinaku wylewamy na ciasto, układamy na nim łososia pokrojonego w kostkę i wylewamy resztę szpinaku. Jajka, śmietanę i ser mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na szpinak. Żółtko mieszamy i pędzelkiem rozprowadzamy na brzegu ciasta. Pieczemy około 30 minut, aż masa całkowicie się zetnie. [hasła pokrewne: wyposażenie stajni, restauracja Wieliczka, restauracja katowice ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: restauracja katowice restauracja Wieliczka wyposażenie stajni