Tarta pokrzywowa

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g mąki pszennej
  • mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól, pieprz
  • masło
  • 6 jajek
  • 100 g pokrzywy
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 120 g startego parmezanu
  • 250 g kwaśnej śmietany

W misce mieszamy mąkę pszenną, 50 g mąki ziemniaczanej, pół łyżeczki soli, wodę, 200 g zimnego masła pokrojonego na kawałki oraz jajko i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pokrzywy myjemy, suszymy, odcinamy łodygi, a liście grubo siekamy. Cytrynę myjemy i parzymy, ścieramy skórkę. Chilli drobno siekamy. 5 jajek, śmietaną, parmezan, łyżkę mąki ziemniaczanej, chilli, skórkę cytrynową, sól oraz pieprz łączymy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 st. Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Pieczemy 15 minut. Studzimy.Pokrzywy mieszamy z przygotowaną masą. Całość wylewamy na ciasto i pieczemy 35 minut na złoty kolor. [podobne: wyposażenie stajni, restauracja Wieliczka, restauracja katowice ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: restauracja katowice restauracja Wieliczka wyposażenie stajni