Tarta z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki na 4 porcje:
- 1 żółtko
- masło
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- cukier
- sól
- kilogram świeżego czosnku niedźwiedziego
- 3 jajka
- 150 ml śmietany 18%
- 100 g sera feta
- ziarna słonecznika
- kiełki
Zagniatamy ciasto z żółtka, 120 g zimnego masła, wody, mąki, łyżki cukru oraz pół łyżeczki soli. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pól godziny. Czosnek myjemy i kroimy wzdłuż na paski. Patelnię rozgrzewamy i szklimy czosnek 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku solą. Jajka roztrzepujemy w misce i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy. Spód i boki formy oblepiamy ciastem. Na dnie układamy czosnek, posypujemy pokruszoną fetą i zalewamy jajami ze śmietaną. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st. Przed podaniem posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika i dekorujemy kiełkami. [podobne: sałatka gyros kwestia smaku, pizza u rudika, ryba w papilotach ]