Tarta z dynią

Składniki na 12 porcji:

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • mleko
  • oliwa
  • 1 dynia o wadze 500 g
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii

Ciasto przygotowujemy ręcznie lub w malakserze. Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Opuszkami palców wcieramy w nie pokrojone w kostkę masło, aż powstaną okruchy. Dodajemy 1 jajko i odrobinę mleka. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę. Mąką posypujemy czysty blat oraz ciasto. Ciasto spłaszczamy, tworząc gruby okrągły placek. Oprószamy ciasto mąką, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty natłuszczamy oliwą. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto, co chwilę je przewracając, aż uzyskamy koło o grubości około pół cm. Odcinamy nadmiar ciasta i uzupełniamy nim ewentualne dziury. Spód ciasta gęsto nakłuwamy widelcem, przykrywamy je folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. Dynię, pół l mleka, cukier oraz przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i jej ziarenka wkładamy do głębokiego garnuszka i stawiamy go na średnim ogniu. Gotujemy na wolnym ogniu 15 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie pod uchyloną pokrywką kolejne 15 minut, aż dynia będzie miękka. Zdejmujemy garnuszek z ognia, wyrzucamy wanilię i wszystko miksujemy na gładką masę. Odkładamy do ostygnięcia pod przykryciem. Formę wyklejoną ciastem wykładamy papierem do pieczenia, papier dociskamy do ścianek. Na papier wsypujemy surowy ryż, wypełniając nim formę po brzegi, i podpiekamy ciasto 10 minut w nagrzanym piekarniku. Ryż oraz papier usuwamy. Ciasto pieczemy kolejne 10 minut. Wyciągamy je z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Temperaturę zmniejszamy do 160 st. Ubijamy 2 jajka, dodajemy je do masy dyniowej i miksujemy całość. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy tartę 30 minut, aż nadzienie stężeje, ale wciąż będzie lekko galaretowate. Zostawiamy do ostygnięcia. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem. [podobne: podesty magazynowe, Pizza Kielce, agencja hostess ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: agencja hostess Pizza Kielce podesty magazynowe