TRAWIENIE W JELITACH CIENKICH SOK JELITOWY I SOK TRZUSTKOWY

Pawłow wykazał, że nerwem wydzielniczym trzustki jest nerw błędny.
W czynności wydzielniczej trzustki bierze jednak udział również mechanizm humoralno-chemiczny.
Po wprowadzeniu do dwunastnicy soku żołądkowego, zawierającego kwas solny, rozpoczyna się wydzielanie trzustkowe.
W błonie śluzowej dwunastnicy pod wpływem kwasu solnego z prosekretyny tworzy się sekretyna, która drogą krwi dociera do trzustki i pobudza jej czynność wydzielniczą.
Sok trzustkowy zawiera dużo zaczynów hydrolitycznych: 1.
Zaczyny rozkładające węglowodany.
Na wielocukrowce działa amylaza trzustkowa.
Jest ona czynniejsza niż ptialina.
Amylaza ta trawi szybko skrobię, glikogen i dekstryny.
U dzieci w pierwszych tygodniach życia w soku trzustkowym niepla amylazy i dlatego dzieci w tym okresie nie trawią skrobi.
Na dwucukrowce działają zaczyny: maltaza, laktaza, sacharaza; 2.
Zaczyny rozkładające tłuszcze.
Lipaza trzustkowa rozkłada tłuszcze do glicerolu i “kwasów tłuszczowych.
Żółć przyśpiesza działanie lipazy emulgując tłuszcze.
Zawarta w soku trzustkowym cholesteraza hydroIizuje estry cholesterolu, lecytynaza zaś trawi fosfolipidy; 3.
Zaczyny oproteolityczne rozkładają białka na składniki prostsze.
Proteinaza trypsynowa rozbija peptony na duże cząsteczki poliptydów.
Polipeptydaza karboksylowa odrywa końcowy aminokwas polipeptydów, który zawiera wolną grupę COOH.
Aminopolipeptydaza odczepia aminokwasy zawierające wolną grupę aminową.
Prolinaza rozkłada peptydy, które na końcu swego łańcucha zawierają prolinę lub oksyprolinę.
Chyrrrotrypsyria rozbija wiązanie peptydowe – CONH – w wytworzeniu, którego brała udział grupa COOH aminokwasu aromatycznego (a nie grupa aminowa – w tym ostatnim przypadku działa pepsyna).
Protaminy ulegają działaniu protaminazy, imidopeptydaza działa na prolinę, jeśli ta jest połączona peptydowo.
Trzustka wytwarza nie czynny trypsynogen, który zmienia się w postać czynną pod wpływem enterokinazy pochodzącej z śluzówki jelit.
Współpracownik Pawłowa, Jabłoński udowodnił, że wydzielanie i czynność zaczynów trzustkowych trawiących białko znacznie wzrasta w długotrwałym karmieniu zwierząt mięsem, a następnie stopniowo zmniejsza się po przeniesieniu zwierzęcia na długotrwałą dietę mleczno-chlebową, stosunkowo ubogą w białko.
Zjawiska te, podobnie jak zmiany w czynności gruczołów wydzielniczych żołądka, świadczą o fizjologicznym przystosowaniu się gruczołów trawiennych do rozmaitych sposobów odżywiania.
Sam Pawłow pisał: “znany stan gruczołu można było zmienić u jednego i tego samego psa kilkakrotnie w tę lub inną stronę, zmieniając sposób odżywiania” (cyt
[więcej w: restauracje katowice, Fototapety do kuchni, montaż smt ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: Fototapety do kuchni montaż smt restauracje katowice