Woda i białko jaj mają jedynie słaby, wpływ pobudzający, sucha skrobia nie powoduje wydzielania

Woda i białko jaj mają jedynie słaby, wpływ pobudzający, sucha skrobia nie powoduje wydzielania.
Doświadczenia Pawłowa wykazały, że silne działanie pobudzające mają wyciągi z mięsa.
Produkty tkanki mięsnej, powstające wskutek trawienia pod wpływem soku psychicznego, silnie pobudzają wydzielanie soku żołądkowego.
Szczególnie silne działanie sokopędne ma rosół mięsny soki owocowe, jarzynowe.
W r.
1917 w pracowni Pawłowa Leporski wykazał, że rozpuszczalne w wodzie składniki owoców i, jarzyn działaj ą silnie sokopędnie na gruczoły żołądkowe.
,,Świadczyłoby to o samoistnym trawiennym znaczeniu naszych zwykłych odwarów, jak kapuśniak, barszcz, zupy (Przedmowa do wyd.
III Wykł.
oczynn.
główn.
grucz.
traw.
).
Prawdopodobnie ważną rolę w tej chemicznej fazie wydzielania żołądkowego grają związki histaminowe.
Jeszcze w roku 1920 Popielski wykazał, że histamina ma silne działanie sokopędne.
Histaminę znaleziono też w wyciągach z części przedodźwiernikowej.
Saks i Ivy stwierdzili, że podanie histaminazy (zaczyn rozkładający histaminę) pozbawia wyciągi z błony śluzowej żołądka działania sokopędnego.
Według Edkinsa wydzielanie ma zależeć od powstającej w czasie trawienia żołądkowego w części przedodźwiernikowej gastryny, która wessana do krwiobiegu pobudza wydzielanie gruczołów żołądkowych.
Jelitowa faza wydzielania żołądkowego.
Pawłow wykazał również, że wydzielanie żołądkowe może zostać pobudzone z jelita.
Nie jest wyłączone, że pewne przypadki nadmiernej czynności wydzielniczej żołądka mogą zależeć od tego mechanizmu.
Gdy część zawartości żołądka przejdzie do jelit, wydzielanie w żołądku wzrasta lub maleje”, co zależy od rodzaju spożytego pokarmu.
Wydzielanie w żołądku wzmaga się, jeśli poprzednio był spożyty pokarm mieszany, a zwłaszcza białkowy.
Jeżeli natomiast spożyto poprzednio węglowodany, a zwłaszcza tłuszcze, to wydzielanie żołądkowe obniża się.
W jednym i w drugim przypadku mamy do czynienia z mechanizmem humoralnym.
W pierwszym ośrodki nerwów błędnych zostają prawdopodobnie pobudzone przez aminokwasy krążące w krwi, w drugim przypadku ciało zwane enterogastronem hamuje wydzielanie żołądkowe i zmniejsza ruchliwość żołądka.
Enterogastron może nawet zahamować wydzielanie kwasu solnego na 1 do 5 godzin.
Ilość wydzielanego soku żołądkowego jest zmienna i zależy głównie od rodzaju pokarmów oraz zmian chorobowych w śluzówce żołądka.
U dorosłego człowieka po posiłku złożonym z mięsa, chleba, jarzyn, kawy, mleka i deseru ilość soku żołądkowego wydzielonego w ciągu 5 godzin dosięga 700 ml
[patrz też: wyposażenie gastronomii kielce, pizza po byku, pizza od łysego kraków ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: pizza od łysego kraków pizza po byku wyposażenie gastronomii kielce