Wstążki marchewki z porem i papryką
Składniki na 6 porcji:
pęczek marchewki
2 pory
żółta papryka
natka pietruszki
olej, musztarda
przyprawy: sól, pieprz
Marchewki obierz, umyj, odetnij nać i zgrubiałe końcówki. Nożem do warzyw (tzw. szczelinowym) pokrój marchewki wzdłuż na wstążki.
Pory umyj, osusz, białe części posiekaj. Wymieszaj ze wstążkami marchewki. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw.
Kilka gałązek natki pietruszki umyj i posiekaj. Przygotuj sos z 5 łyżek oleju i 1 łyżki musztardy, dopraw go przyprawami. Warzywa rozłóż do miseczek, każdą porcję skrop sosem i posyp natką pietruszki.
*** Do takiej sałatki możesz dodać zielony groszek.
[więcej w: pizza na wypasie ursus, w naczyniu o wysokości 20 cm znajduje się pewna ciecz, czubryca czerwona zastosowanie ]