Zakupione sledzie przed moczeniem nalezy umyc pod biezaca woda lub zmieniajac ja kilkakrotnie

Zakupione śledzie przed moczeniem należy umyć pod bieżącą wodą lub zmieniając ją kilkakrotnie. Czas moczenia zależny jest od gatunku śledzi i stopnia ich zasolenia i wynosi od kilku do kilkunastu, a nawet 24 godz. (wodę należy również zmieniać). Dobre efekty daje dodatkowe moczenie przez kilka godzin w mleku lub serwatce. Do moczenia śledzi należy używać naczyń, szklanych, porcelanowych lub emaliowanych. Wymoczone śledzie trzeba dokładnie oczyścić, zdjąć skórę, a następnie skrajać filety, usuwając jednocześnie ości. Zabiegi te należy przeprowadzać na szklanej lub porcelanowej płytce. Po oczyszczeniu i sfiletowaniu śledzie płucze się w zimnej wodzie. Otrzymany półprodukt służy do przyrządzania atrakcyjnych dań zimnych i gorących, które znajdą Czytelnicy w podanych przepisach. [przypisy: pizza Poznań, Fotografia kulinarna, Restauracja w Olsztynie ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)