Zupa chlebowo-czosnkowa
Składniki na 4 porcje:
30 dag ciemnego suchego pieczywa
1 l bulionu warzywnego
olej
przyprawy: kmin, sól, pieprz, słodka papryka
masło
2 ząbki czosnku
kilka gałązek natkai pietruszki
40 dag piersi kurczaka
Z pieczywa odkrój skórki, miąższ pokrusz. Włóż do rondla, zalej gorącym bulionem, dosyp 2 łyżeczki kminku.
Bulion podgrzewaj, aż chleb się rozgotuje. W trakcie gotowania zupę mieszaj, aby nie przypaliła się. Do rozgotowanego chleba dodaj 2 łyżki masła. Zdejmij zupę z kuchenki, zmiksuj na gładki krem.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę bezpośrednio do zupy. Natkę umyj i oderwij listki. Posiekaj i wrzuć do zupy. Dopraw sola i pieprzem. Trzymaj w cieple, ale już nie gotuj.
Piersi kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na 4 podłużne kawałki, oprósz solą, pieprzem i papryka. Nadziej wzdłuż na patyczki do szaszłyków, tworząc falbanki. Smaż na rozgrzanym oleju. Podawaj do zupy.
*** Zupę chlebową możesz również przygotować na wywarze rybnym. Do takiej zupy zamiast kurczaka, podaj kawałki filetów karpia, ugotowane w zmiksowanej zupie. Doskonałym dodatkiem będą pokrojone w kostkę i ugotowane osobno ziemniaki.
[hasła pokrewne: pizza na nowolipkach, kantor grzechotki, jaja na obiad ]