Zupa chlebowo-czosnkowa

Składniki na 4 porcje:

30 dag ciemnego suchego pieczywa

1 l bulionu warzywnego

olej

przyprawy: kmin, sól, pieprz, słodka papryka

masło

2 ząbki czosnku

kilka gałązek natkai pietruszki

40 dag piersi kurczaka

 

Z pieczywa odkrój skórki, miąższ pokrusz. Włóż do rondla, zalej gorącym bulionem, dosyp 2 łyżeczki kminku.

Bulion podgrzewaj, aż chleb się rozgotuje. W trakcie gotowania zupę mieszaj, aby nie przypaliła się. Do rozgotowanego chleba dodaj 2 łyżki masła. Zdejmij zupę z kuchenki, zmiksuj na gładki krem.

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę bezpośrednio do zupy. Natkę umyj i oderwij listki. Posiekaj i wrzuć do zupy. Dopraw sola i pieprzem. Trzymaj w cieple, ale już nie gotuj.

Piersi kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na 4 podłużne kawałki, oprósz solą, pieprzem i papryka. Nadziej wzdłuż na patyczki do szaszłyków, tworząc “falbanki”. Smaż na rozgrzanym oleju. Podawaj do zupy.

 

*** Zupę chlebową możesz również przygotować na wywarze rybnym. Do takiej zupy zamiast kurczaka, podaj kawałki filetów karpia, ugotowane w zmiksowanej zupie. Doskonałym dodatkiem będą pokrojone w kostkę i ugotowane osobno ziemniaki.

[hasła pokrewne: producent plomb, cyklinowanie warszawa, budowa kurnika ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)