Zupa jarzynowa z kapustą

Składniki na 6 porcji:

1/4 główki kapusty

2 ząbki czosnku

1 cebula

3 marchewki

4 ziemniaki

oliwa

1,2 l bulionu drobiowego

masło

przyprawy: liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i kolorowego pieprzu, sól, pierz czarny mielony, majeranek

pół pęczka koperku

 

Kapustę umyj i drobno poszatkuj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Cebulę obierz i poszatkuj. Umytą marchew potnij w ukośne plasterki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.

W dużym rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć ziemniaki, cebulę i czosnek. Smaż ok. 5 minut cały czas mieszając. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia.

Wrzuć liść laurowy, ziele angielskie i ziarna kolorowego pieprzu. Dodaj marchew i kapustę. Gotuj całość na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodaj łyżkę masła, wymieszaj.

Koperek umyj i drobno posiekaj. Dodaj do ugotowanej zupy. Dopraw solą, mielonym pieprzem i  majerankiem.

 

*** Jeśli chcesz, aby kapusta szybciej zmiękła, posól ją i odstaw na 30 minut.

[hasła pokrewne: pizza na nowolipkach, zeaksantyna występowanie, wyposażenie gastronomii kielce ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: pizza na nowolipkach wyposażenie gastronomii kielce zeaksantyna występowanie