Zupa marchewkowa z tortellini

Składniki na 4 porcje:

ok. 1 kg marchwi

1 jabłko

1 cebula

masło

przyprawy: curry, sól, pieprz, ostra papryka, świeża szałwia

1250 ml bulionu warzywnego

1 opakowanie tortellini

 

Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyj, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, wytnij środek z pestkami i posiekaj w kosteczkę. Cebulę obierz, opłucz i grubo poszatkuj.

W dużym rondlu rozpuść masło. Wrzuć cebulę i usmaż na szklisto. Dodaj marchew i jabłko. Wsyp po 2 łyżeczki curry i pół łyżeczki papryki. Duś warzywa na małym ogniu po przykryciem ok. 5 min.

Podduszone warzywa zalej gorącym bulionem. Gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.

W osobnym garnku ugotuj tortellini wg przepisu na opakowaniu.

Zupę rozlej do miseczek, do każdej włóż porcję tortellini i udekoruj listkami szałwii.

 

[więcej w: olejek bhringraj, plomby producent ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)