Zupa marchewkowa z tortellini
Składniki na 4 porcje:
ok. 1 kg marchwi
1 jabłko
1 cebula
masło
przyprawy: curry, sól, pieprz, ostra papryka, świeża szałwia
1250 ml bulionu warzywnego
1 opakowanie tortellini
Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko umyj, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, wytnij środek z pestkami i posiekaj w kosteczkę. Cebulę obierz, opłucz i grubo poszatkuj.
W dużym rondlu rozpuść masło. Wrzuć cebulę i usmaż na szklisto. Dodaj marchew i jabłko. Wsyp po 2 łyżeczki curry i pół łyżeczki papryki. Duś warzywa na małym ogniu po przykryciem ok. 5 min.
Podduszone warzywa zalej gorącym bulionem. Gotuj na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
W osobnym garnku ugotuj tortellini wg przepisu na opakowaniu.
Zupę rozlej do miseczek, do każdej włóż porcję tortellini i udekoruj listkami szałwii.
[więcej w: pizza u dziada, pizza po zbóju ]