Zupa pieczarkowa z klopsikami

Składniki na 6 porcji:

1 marchew

1 pietruszka

pół pora

olej

śmietana 22%

bułka tarta

50 dag pieczarek

1,5 l bulionu

przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz

25 dag mielonej łopatki

jajko

2 gałązki natki pietruszki

 

Marchew i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o mały oczkach. Pora umyj i pokrój w półplasterki.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i przesmaż. Pieczarki obierz, umyj i pokrój w plasterki. Dodaj do warzyw i smaż jeszcze przez chwilę.

Warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem, dodaj liść laurowy i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.

Mięso przełóż do miski, dodaj bułkę tartą, jajko oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, wyrób na gładką masę.

Na patelni rozgrzej olej. Z mięsnej masy uformuj pulpeciki. Smaż do zrumienienia.

Usmażone pulpety wrzuć do zupy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.

[podobne: pizza u dziada, pizza po zbóju ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: pizza po zbóju pizza u dziada