Zupa ryżowa z pulpetami i kolendrą
Składniki na 6 porcji:
60 dag mielonego mięsa
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, pasta curry
bułka tarta
szklanka ryżu
sok z 1 cytryny
puszka mleczka kokosowego lub niesłodzonego mleka skondensowanego
cukier
pół pęczka dymki lub cukrowej cebuli
olej
świeża kolendra
Mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj 3 łyżki bułki tartej. Masę dopraw solą oraz pieprzem, wyrób i uformuj niewielkie pulpety.
Ryż przepłucz na sicie. W rondu rozgrzej olej, dodaj pastę curry, podgrzej. Wsyp ryż i wymieszaj. Wlej szklankę wody i mleczko kokosowe. Gotuj na małym ogniu ok. 18 minut.
Dymkę umyj i posiekaj. Wrzuć do drugiego garnka i zalej 1 l wody. Doprowadź do wrzenia. Wrzuć pulpety i gotuj je 10minut.
Wywar z pulpetami połącz z ugotowanym ryżem i wymieszaj. Chwilę gotuj. Umyj kilka gałązek kolendry i rozdrobnij oderwane listki. Dodaj do zupy. Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
[patrz też: ryba z rodziny dorszowatych, pizza od łysego kraków, pizza kwestia smaku ]