Zupa śliwkowa

Składniki na 6 porcji:

1 kg śliwek

1 kieliszek czerwonego słodkiego wina

3 goździki

otarta skóra z cytryny

sól, cukier, mąka ziemniaczana

pół opakowania drobnego makaronu

 

W garnku zagotuj litr wody, wlej wino, dodaj goździki, otartą skórkę z cytryny i pół szklanki cukru (wsypuj go małymi porcjami, próbując, aby zupa nie była za słodka). Gotuj na małym ogniu klika minut.

Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój na cząstki i dodaj do garnka. Zamieszaj i gotuj ok. 5 minut. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadź niewielką ilością zimnej wody i dodaj do zupy. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Jeśli chcesz, aby zupa miała lekko orientalny smak, dopraw ją delikatnie cynamonem.

W drugim garnku ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.

Zupę rozlej do talerzy, na środku ułóż kopczyk z makaronu.

 

[przypisy: pizza na nowolipkach, zeaksantyna występowanie, wyposażenie gastronomii kielce ]

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: pizza na nowolipkach wyposażenie gastronomii kielce zeaksantyna występowanie