Zupa szpinakowa z fasolką szparagową
Składniki na 4 porcje:
20 dag piersi kurczaka
włoszczyzna bez kapusty
20 dag zielonej fasolki szparagowej
30 dag szpinaku
200 ml śmietany kremówki
przyprawy: sól, pieprz czarny i czerwony, gałka muszkatołowa
Pierś umyj, pokrój w kostkę, włóż do garnka i zalej 1 l osolonej wody. Włoszczyznę umyj, obierz, pokrój i dodaj do mięsa. Gotuj wywar na małym ogniu ok. 10 minut.
Fasolkę umyj, oczyść z włókien, odetnij końcówki i dodaj do wywaru. Szpinak opłucz i również dodaj do garnka. Wszystko gotuj ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmij część fasolki i kilka listków szpinaku. Zupę zmiksuj na gładki krem.
Do zmiksowanej zupy dodaj śmietanę oraz szczyptę soli. Dodaj odłożoną fasolkę. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową oraz solą. Posyp ziarnami czerwonego pieprzu.
[podobne: pizza u dziada, pizza po zbóju ]